Dell Precision 7820 Ürün İncelemesi – Performans Canavarı Tower İş İstasyonu
Merhabalar ismim Hakan Uzuner Çözüm park Bilişim portalının kurucusu ve aynı zamanda resmi yöneticisiyim. Bugün Tower iş istasyonu ile beraberiz hemen aklınıza şu gelebilir. Bunun da bir hikayesi var mı? Evet arkadaşlar onu da bir hikayesi var. Hatta malum ürün inceleyen bizler kullandığımız ürünleri biraz övmekten çekinmeyiz. Çünkü günün sonunda memnun olduğumuz için bu ürünleri alıyoruz, ama bundan daha kıymetli bir şey var bence müşterilerin ürünleri övmesi özellikle de ben bu tower iş istasyonunu incelemeden önce halihazırda aktif olarak kullanan müşterilerle görüştüm. Zaten birkaç tanesinin bu ürünü almasına ben vesile olmuştu malum Workstation larlar aram iyi.
Peki ne tür görüşmeler yapacağız öncelikli olarak ürünlerinden memnun olup olmadıklarını sordum. artılarını eksilerini sordum. ne olsaydı daha iyi olurdu veya beklentilerini karşılayıp karşılamadığını sordum. Aslında tam bir kullanıcı deneyimi ve anketi yapmış olduk. Malum bu geri bildirimleri müşteriden almak çok kıymetli ve genel olarak çok olumlu geri bildirimler aldık.
Fiyatı ise hepimizin gönlünden geçen şey Workstation ların daha uygun fiyatlı olmasını bekliyoruz. Daha fazla güç, daha fazla disk alanı, daha fazla RAM gibi yani herşeyden daha fazla koyduğumuz bir ortamda ne yazık ki biraz da paradan da koymamız gerekiyor.
Normal tower kasalardan farklı olarak bir kasa var arkadaşlar. Bunlar performans canavarıdır. Bunlar yüksek mesaili fazla güç isteyen iş ihtiyaçlarına çözüm sunmak üzere tasarlanmıştır. İçine baktığımız zaman arkadaşlar tamamen yüksek işi ihtiyaçları için tasarlandığını göreceğiz. Mobil iş istasyonlarının taşınabilir olması gerektiği için küçük bir hacime çok fazla compact güç ve depolama alanı saklamaya çalışıyorduk. Oysaki Towerlarda en büyük güzellik daha geniş olması. Öncelikli olarak en önemli noktası ekran kartı dahil gelmiyor şu anda burada bir ekran kartı yok. Çift CPU muz var, RAMlerimiz var, diskimiz var ama ekran kartımız yok.
Bunu zaten workstation kullananlar bilir, neden Çünkü PCI Express 3 jenerasyon iki tane grafik kartı takabiliyorsunuz, özellikle CPU dediğimiz yani grafik işlem gücüne ihtiyaç duyan uygulamalarda kullanacağınız kartı üretici size bırakıyor. Yani normal bir bilgisayar kasası gibi içerisinde bütünleşik bir ekran kartı gelmiyor hatta dahili olarak onboard bir kart da yok yani önemli değil Ben grafik işlemi yapmayacağım deseniz de mutlaka ayrıca bir ekran kartı almanız gerekiyor.
Peki şu soruyu soralım kendimize nenden böyle bir iş istasyonu ihtiyacımız olabilir öncelikli olarak zaten anlattığımız gibi arkadaşlar çok fazla CPU RAM ve disk gücüne ihtiyacınız varsa bu tür ürünler satın alabilirsiniz. fakat aklınıza şu gelir bu profilleri biz merkezi olarak sunucularımızda barındıramaz mıyız? Örneğin yazılımcılar olabilir, tasarımcılar olabilir, mühendisleri olabilir, onların kullandığı birtakım hizmetlerle aslında özel veya da farklı işler yapmak isteyen insanlar için farklı platformlar oluşturabilirsiniz. Ancak bu platformlarında da ilk yatırım maliyetleri çok yüksek olması nedeniyle aslında biraz sorun yaşayabiliriz. Bir örnek vermek gerekirse, Örneğin 100 kullanıcıya sahip bir şirkette 90 kullanıcının profili birbirine benzerken ortalama 10 kullanıcının ki genelde bu %10 oluyor arkadaşlar profili birbirinden farklıdır. Diğer geri kalan tüm kullanıcıların daha fazla RAM daha fazla CPU ve daha fazla diskler ya da daha kapasiteli diskler talep edebilirler. Durum böyle olunca aslında 100 kullanıcılı bir birim için az para harcamanız gerekirken bu 10 kullanıcı yüzünden 3 katı para harcamak zorunda kalabilirsiniz. Çünkü özel grafik kartları, özel seri işlemciler ve çok fazla RAM ihtiyaçları olabilir. işte böyle durumlarda Tower iş istasyonları bizim için çözüm ortağı olabiliyor.
Resimlerdeki özelliklere baktığımızda merkezi altyapılarınızı çok daha pahalı donanımlarla genişletmektense onlara özel iş istasyonları vermek çok dada mantıklı olabilir. Tabii ki bunun analizi yapmak öncelikli olarak sizin göreviniz. Örneğin 10, 30, 50, 100 gibi ise yani 10 tane 30 tane 50 tane ve 100 tane tasarımcımız varsa veya işte grafikeriniz varsa ya da benzeri işe ihtiyacı olan personeliniz varsa belki onlar için ayrı bir iş istasyonu alabilirsiniz ve geleneksel standart iş ihtiyaçları için ayrı bir VDI havuzu kullanabilirsiniz.
Peki böyle bir iş istasyonu sadece hep dillendirdiğimiz işler için mi tasarlanmıştır. Yani baktığımız zaman çift z10 işlemci, 68 terabayt disk alanı, 12 tane DIM yani RAM slotu, çok fazla değil mi? Aslında çok fazla değil bunun temel sebebi her ne kadar örnek olarak CAD/CAM çizimlerini veya 3D render işlemlerini veya video işlemlerine örnek göstersek de aslında arkadaşlar yeni nesil çok fazla işlem gücüne ihtiyaç duyan iş yükü var. Başta sanal gerçeklik gibi, yapay zeka gibi büyük verilerin analizi veya büyük verilerle hesaplama yapmak gibi ya da imaj işleme gibi gerçekten birim zamanda çok fazla CPU RAM yada disk kaynağı tüketen iş yükleri için aslında Tower iş istasyonları doğru bir çözüm.
Eğer sizinle şirketinizde böyle bir ihtiyacın varsa almak en doğru çözüm. Bir workstation yani bir iş istasyonu sizin için en iyisi olduğunun umarım farketmişsinizdir. Peki aklınıza şu soru gelebilir çift z10 işlemcili 12 tane RAM slotu olan 68 terabayt disk alanı olan böyle bir ürün yerine neden sunucu kullanmıyoruz. Aslında çok basit bir cevabı var. Evet bunun için bir sunucu alabilirsiniz fakat ilk olarak fark edeceğiniz gibi aradı ciddi bir fiyat farkı olacaktır. Ama tek önemli olan konu fiyat değil arkadaşlar Aslında bu tür iş ihtiyaçları için merkezi sunucular kullanabiliriz. VDI üzerinden veya farklı yöntemlerle bu kaynaklara ihtiyaç duyan çalışanlarımıza eriştirebiliriz. Fakar buradaki workstationun en büyük kazanımı bu kadar güçlü olmasına rağmen ofis ortamında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Özellikle termal dizaynı çok yüksek iş yüklerinde bile arkadaşlar minimum ısınmaya neden olduğundan dolayı yine minimum fan çalışması ve sizi miniumum rahatsız eden bir gürültü ile karşı karşıya kalıyorsunuz. O yüzden aslında bu gibi detaylarda çok önemli yani hava kanalları, taşınabilirliği, dizaynı bunlar tamamen arkadaşlar yüksek kapasiteli bir makinanın ofis ortamına uydurulmuş hali olarak düşünebiliriz.
Evet arkadaşlar şimdi ürünü yakından incelemeye başlıyoruz.
Bir kilit mekanizması var oldukça basit. Kapakta kısaca ürünlerin yerlerini gösteren bir görsel var.
Üst kısımda disk alanı var,
hemen alt kısımda ise havalandırma bölmesi yer alıyor onun aldığımızda CPU’ları görebiliyoruz .
CPU’nun üst ve altında RAM’lerimiz mevcut. Disk alanının yanında USB giriş aparatını görüyoruz 2 CPU üst üste yerleştirilmiş.
Hard diskimiz CPU nun hemen alt kısmında kalıyor. HDD mizi yerinde çıkartıp daha yakından baktığımız görsellerde mevcut.
Ayrıca ön kısımda kilit mekanizmasını açtıktan sonra 4 adet hot swap disk ünitesi mevcut.İş istasyonumuzun çalışma sesine de baktığımızda normal bir kasa gibi bir ses çıkartıyor. Yani oldukça sessiz.
Bugün ki yazımızın sonuna geldik bir daha ki iş istasyonu incelememizde görüşmek üzere kendinize iyi bakın.