İçindekiler
Grafik Kartı Nasıl Seçilir
Merkezi işlem biriminin (CPU) yanında, grafik işlem birimi (GPU), oyun bilgisayarının performansı üzerinde en fazla etkiye sahiptir. GPU, CPU’dan veri alan ve bunları ekranınızda oluşturulabilecek görüntülere çeviren ek bir işlemciden oluşur. Başka bir deyişle, bir oyun oynarken, ağır kaldırmanın çoğunu GPU yapıyor.
GPU ne kadar güçlüyse (bazen grafik kartı olarak da adlandırılır), daha kısa sürede daha fazla bilgi hesaplanabilir ve görüntülenebilir ve oyun deneyiminiz genel olarak o kadar iyi olur.
Bilgisayarların ilk zamanlarında, bilgiyi görüntülere dönüştürmekten CPU sorumluydu. Veriler “çerçeve arabellekleri” adı verilen özel bellek alanlarında tutuldu ve ardından ekrana aktarıldı. Pek çok genel amaçlı CPU, bu tür işlemleri gerçekleştirmede mükemmel değildi ve bu nedenle, CPU’nun üstlendiği bazı özel işlerin üstesinden gelmek için “grafik hızlandırıcıları” oluşturuldu. Windows gibi daha modern işletim sistemlerinde bulunan grafik kullanıcı arabirimleri (GUI’ler) daha popüler hale geldikçe bu daha önemli hale geldi.
Günümüzün GPU’ları, büyük miktarda görüntü bilgisini işlemede ve paralel görevleri gerçekleştirmede çok iyidir, bu da onları yalnızca pencereli GUI’lerde metin ve grafik görüntülemede değil, aynı zamanda modern oyun deneyimleri için gereken karmaşık 3D grafikleri işlemede de inanılmaz derecede hızlı hale getirir. GPU’lar aynı zamanda çok sayıda veriyi paralel olarak manipüle etmeyi içeren diğer işlemleri verimli bir şekilde çalıştırabilir ve bu da onları oyun dışındaki bazı uygulamalar için faydalı kılar.
GPU’lar önemlidir, ancak hangisini seçeceğinizi nereden biliyorsunuz? Çeşitli üreticilerin sunduğu çok çeşitli GPU seçenekleri vardır ve hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğu hemen belli olmayabilir. Nasıl çalıştıklarının ve aralarındaki farkların temellerini bilmek, bu kararı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
Not: Bu makaleye yapılan yakın tarihli bir güncelleme, yakında çıkacak AMD Radeon RX 6000 grafik kartlarıyla ilgili TechPowerUp GPU Veritabanından alınan özellikleri içeriyordu . Tüm bu bilgiler kamuya açıktı ve herhangi bir yeni ürün veya özelliğin teyidi olarak tasarlanmamıştı. Karışıklığı önlemek için, bu bilgiler makalenin en son sürümünden kaldırılmıştır.
Grafik kartınız neden önemli?
Birçok insan için oyun oynamak, PC’nizden gerçekleştirmesini isteyeceğiniz en yoğun donanım gerektiren görevdir. O zaman, ciddi oyuncuların en son GPU teknolojisini araştırmak için saatler harcaması ve genellikle GPU’larını düzenli olarak yükseltmesi şaşırtıcı değil. GPU’lar hızlandıkça oyunlar ekstra performanstan yararlanmak üzere tasarlanıyor ve bu da üreticileri daha da hızlı GPU’lar üretmeye zorlayarak döngüyü sürdürüyor.
Oyun oynamaya öncelik vermiyorsanız, GPU’nuzun yeteneklerini o kadar da önemsemeyebilirsiniz. Bununla birlikte, profesyonel uygulamalar genellikle bir GPU’nun özel işleme yeteneklerini farklı şekillerde doğrudan kullanır. Örnekler, video kodlama, 3D oluşturma ve AutoCAD gibi bilgisayar destekli tasarım/üretim (CAD/CAM) uygulamaları gibi süreçleri hızlandırmak için bir GPU’nun kullanılabileceği video düzenlemeyi içerir. Bu programların tümü, bir GPU’nun ek işlem gücünden yararlanır, ancak en çok bu uygulamalar düşünülerek özel olarak tasarlanmış GPU’lardan yararlanır.
Bu nedenle bir GPU seçmek, bir PC oluşturmanın, satın almanın veya yükseltmenin önemli bir parçasıdır. Her PC bileşeninde olduğu gibi, bir grafik kartı seçerken kendinize sormanız gereken ilk soru şudur: onu nasıl kullanacaksınız?
Oyun
Oyun endüstrisi, GPU teknolojisinin evriminde etkili olmuştur. Günümüzün PC oyunları her zamankinden daha gerçekçi ve karmaşıktır ve modern GPU’ların artan performansı hem bunun nedeninin bir parçasıdır hem de daha iyi görünümlü ve daha karmaşık oyunlar talep eden oyunculara bir yanıttır.
Basitçe söylemek gerekirse, oyun oynamak için bir PC oluşturuyorsanız, GPU en önemli satın alımınız olacaktır. CPU, depolama ve RAM gibi diğer bileşenler de performansı etkileyebilir, ancak GPU, oynarken ekranda gördüğünüzle en doğrudan bağlantıya sahiptir.
Yine de birçok farklı oyun türü vardır ve bunların hepsi piyasadaki en güçlü GPU’yu talep etmez. Bu nedenle, uygun bir GPU aldığınızdan emin olmak için oyunun gerekli, önerilen ve optimum özelliklerini okumanız önemlidir.
Ödeyebileceğiniz en iyi GPU’yu satın almak, yapınızı geleceğe hazırlamanın ve henüz piyasaya sürülmemiş popüler oyunları oynamaya hazır tutmanın iyi bir yoludur. Bununla birlikte, tam olarak ne tür oyunlar oynamak istediğinizi biliyorsanız, bu oyunu çalıştırmak için ideal GPU üzerinde biraz araştırma yapmak, alışveriş sürecinize başlamak için harika bir yoldur.
Video ve profesyonel uygulamalar
Bilgisayarlarını 3B oluşturma, oyun geliştirme ve video düzenleme gibi karmaşık görevler için kullananlar da daha hızlı GPU’lardan yararlanır. AutoCAD ve Adobe Premiere Pro gibi ileri teknoloji uygulamalar, işlemeyi hızlandırmak ve daha hızlı ve daha verimli iş akışları sağlamak için GPU’lardan yararlanabilir.
Bu nedenle, özellikle profesyoneller için tasarlanmış eksiksiz bir GPU segmenti bulunmaktadır . Bu iş istasyonu GPU’ları bu uygulamalar için optimize edilmiştir ve sürücülerinin bu işlemleri gerçekleştirirken kararlı ve güvenilir oldukları onaylanmıştır. Profesyonel sınıf grafik kartları son derece güçlü olabilir ve genellikle üst düzey oyun GPU’larından bile daha pahalıdır, ancak özellikle oyun iş yükleri için tasarlanmadıkları için muhtemelen bir oyun bilgisayarı için ideal değildirler. Bu nedenle, en pahalı GPU her zaman “daha iyi” değildir ve yalnızca fiyata değil, onu nasıl kullanmayı planladığınıza göre bir GPU seçmek önemlidir.
Bu kılavuzda daha yaygın, oyun odaklı grafik kartlarına odaklanacağız. Profesyonel uygulamaları çalıştırmak için bir GPU’ya ihtiyacınız varsa, en iyi seçenekler için muhtemelen normal tüketici GPU pazarının dışına bakacaksınız. Nvidia’nın Quadro serisi veya AMD’nin Radeon Pro serisi, başlamak için harika yerlerdir.
Profesyonel düzeyde GPU’lar farklı bir amaç için tasarlanmış olsa da, temel kavramların çoğu hala geçerlidir.
Diğer herkes
Oyun oynamıyorsanız veya işleri hızlandırmak için GPU kullanabilen zorlu profesyonel uygulamalar çalıştırmıyorsanız, grafik kartınıza o kadar para yatırmanız gerekmeyebilir. Esas olarak üretkenlik uygulamaları çalıştırıyorsanız, web’de geziniyor, e-postaları yönetiyor ve diğer düşük kaynaklı görevleri gerçekleştiriyorsanız, doğru RAM, CPU ve depolamayı seçmek daha yüksek bir öncelik olmalıdır.
Sisteminizin CPU’suna gömülü grafik özellikleri muhtemelen yeterlidir ve muhtemelen ayrı bir GPU’ya ihtiyacınız yoktur.
Entegre ve ayrık GPU’lar
Modern CPU’ların çoğu, esasen CPU’nun kendisinde yerleşik olan veya CPU ile yakından bağlantılı olan GPU’lar olan entegre grafiklere sahiptir. Bu entegre grafikler, işletim sistemini çalıştırmak ve web tarayıcılarını, e-posta istemcilerini, üretkenlik uygulamalarını ve diğer rutin yazılımları çalıştırmak için yeterli gücü sağlayan, düşük performanslı seçenekler olma eğilimindedir, ancak sıradan (veya daha eski) oyunlardan başka bir şey için yeterli değildir. Bu, CPU’lar daha güçlü hale geldikçe hızla değişiyor, ancak şimdilik, oyun oynamak istiyorsanız, ayrı (veya ayrı) bir GPU muhtemelen en iyi çözümdür.
Bağımsız GPU’lar, nispeten düşük maliyetli, giriş seviyesi seçeneklerden, tek başına 1.000 doların üzerinde bir fiyata sahip olabilen inanılmaz derecede güçlü GPU’lara kadar çeşitlilik gösterir. Ayrık GPU’ları önceden oluşturulmuş sistemlerin bir parçası olarak, kendi oluşturduğunuz bir PC için veya daha eski bir GPU’yu yükseltmek için satın alabilirsiniz.