Güç Kaynağı Verimliliği Nedir ve Neden Önemlidir?
Önceki yazılarda, bir güç kaynağının ne olduğunu ve PC’nizde nasıl bir rol oynadığını tartıştık . Ancak bu gönderiler, verimlilikten ziyade esas olarak güç kaynağı kapasitesine odaklandı, bu gerçekten de aynı derecede kritik bir özellik. PSU verimliliği nedir ve bir sonraki bilgisayarınızı oluştururken neden önemlidir? Okumaya devam etmek:.
Güç Kaynağı Verimliliği Nedir?
Önceki gönderimizden hatırlayın, bir güç kaynağının işi, duvar prizinizden gelen AC gücünü diğer bileşenlerin kullanabileceği DC gücüne dönüştürmektir. Verimlilik derecesi, basitçe, bu bileşenlere verilen gücün, duvar prizinden çekilen watt değerine bölünmesiyle elde edilir. Öyleyse, %50 verimlilik derecesine sahip 500W Güç Kaynağı, bu en yüksek çıktıya ulaşmak için 1000W çekecektir. Bu örnekte, diğer 500W, bu dönüştürme işleminde ısı olarak boşa harcanmaktadır. Bir güç kaynağının ne kadar verimli olduğu, çoğu PSU’nun %50 yük veya bu örnekte 250 W civarında maksimum verimlilikte çalıştığı, çıkış yapılan nominal yükün yüzdesine de bağlıdır.
80 Plus dereceli bir güç kaynağı ne anlama geliyor?
80 Plus, bir güç kaynağının %20, %50 ve %100 yüklerde en az %80 verimli olduğunu belirtmek için tasarlanmış bir sertifikadır . Bu, 500W 80 Plus dereceli bir PSU’nun %100 yükte maksimum 625W çekeceği anlamına gelir. Nispeten düşük maliyetli prim ve sağladıkları avantajlar (aşağıda tartışılmıştır) nedeniyle 80 Plus’tan daha az bir şey önermiyoruz, bu nedenle bir sonraki PSU’nuz için alışveriş yaparken bu logoyu aradığınızdan emin olun. Bugün mevcut olan çoğu güç kaynağı en az 80 Plus derecelidir.
Bronz, Gümüş, Altın, Platin ve Titanyum derecelendirmeleri ne anlama geliyor ?
Son birkaç yılda, verimlilik derecelendirmeleri 80 Plus’ın ötesine geçerek (en azdan en verimliye) Bronz, Gümüş, Altın, Platin ve Titanyum derecelendirmelerini de içeriyor. Bronze, Silver ve Gold çoğu tüketici PC yapılarında nispeten yaygın hale gelirken, Platinum ve Titanium derecelendirmeleri genellikle iş istasyonu bilgisayarlarında kullanılan çok yüksek kapasiteli PSU’lar için ayrılmıştır (birkaç yüzde puanı güç çekişinde büyük bir fark yaratabilir) veya sunucu PSU’ları. Temel yüklerde her bir derecelendirme için minimum verimliliklere genel bir bakış için aşağıdaki tabloya bakın .
Daha verimli bir PSU, elektrik faturamdan tasarruf sağlar mı?
Kısa cevap evet, ancak ne kadar ve bu maliyet tasarruflarının maliyet priminden daha büyük olup olmayacağı, bilgisayarınızın ortalama güç tüketimine ve kilovat/saat başına mevcut yerel maliyete bağlıdır. Güç çekişi ne kadar yüksek olursa, verimlilik yüzdesindeki daha küçük değişiklikler toplam maliyeti etkiler. Aynı şekilde, kilovat/saat maliyeti ne kadar yüksek olursa, cüzdanınızda verimlilik o kadar fazla fark yaratacaktır. Aşağıda bu hesaplanmış karşılaştırmanın bir örneği verilmiştir .
Daha verimli bir güç kaynağının avantajları
Elektrik faturanızdaki potansiyel tasarruflara ek olarak, genel bir kural, güç kaynağı ne kadar verimli olursa, uzun ömürlülüğü ve güvenilirliği o kadar iyi olur ve çoğu zaman bir bütün olarak bilgisayarın ömrü o kadar iyi olur. AC’den DC’ye dönüşümden kaybedilen gücün ısı olarak boşa harcandığını daha önce tartıştığımızı hatırlıyor musunuz? Güç kaynağı ne kadar az verimli olursa, o kadar fazla ısı üretir. Daha fazla ısı, daha fazla aşınma ve yıpranma ve daha yüksek arıza oranı anlamına gelir. Ve bu ısı, bir bütün olarak PC’deki termalleri artıracak kadar aşırıysa, bu bileşenleri de bozabilir, bu nedenle, işinizin ne kadar kritik olduğuna ve maliyetli arıza sürelerine bağlı olarak, mevcut en verimli PSU seçeneğini düşünmek akıllıca olur. yapınız için.