İçindekiler
İlk Kez Oyun Bilgisayarı mı Kuracaksınız?
İlk Kez Oyun Bilgisayarı mı Kuracaksınız? Panik Yapmayın, Bu Kılavuz Size Yardımcı Olabilir
Bir PC kurmadan önce, belli ki doğru parçalara ihtiyacınız olacak. Bu yüzden buradayız.
İhtiyacınız olan yapı için doğru bileşenleri seçmek ilk başta göz korkutucu bir süreç olabilir, ancak bir kez daldığınızda, bunun sadece şaşırtıcı derecede basit olmadığını, aynı zamanda çok eğlenceli olduğunu göreceksiniz. Bu kılavuz hiçbir şekilde ayrıntılı olmayı amaçlamamaktadır, daha çok doğru parçaları bir araya getirmek ve hayalinizdeki yapıyı bir araya getirmeye başlamak için bilmeniz gerekenler konusunda bir başlangıç niteliğindedir.
Burada çoğunlukla bir oyun bilgisayarı oluşturmaya odaklanacağız, ancak bu kılavuz, profesyonel uygulamalar için üst düzey bir çalışma donanımından basit bir medya bilgisayarına kadar her şeyin temellerini kapsamalıdır.
Ve kendinizinkini inşa etmek yerine önceden oluşturulmuş bir tane satın almayı tercih ederseniz, bunun için de bir rehberimiz var .
Tamam, hadi başlayalım!
Bir PC Kurmak için Neye İhtiyacınız Var?
İşlemci (CPU)
İşlemci veya Merkezi İşlem Birimi , bilgisayarın beynidir. Sağladığınız talimatları bilgisayarın yürütebileceği eylemlere dönüştüren ve yapınızın diğer tüm bölümlerine birlikte nasıl çalışılacağını söyleyen şeydir. CPU beyin ise, sistemin geri kalanı vücuttur.
CPU, muhtemelen herhangi bir bilgisayar için en önemli bileşendir ve beklediğiniz gibi, çeşitli fiyat aralıklarında neredeyse sonsuz seçenek vardır. Tüketici PC alanındaki iki ana üretici Intel ve AMD’dir ve bu markalarda bile birçok seçenek vardır. AMD için büyük olasılıkla Ryzen’e veya üst düzey istiyorsanız Threadripper’a bakacaksınız . Intel’in i tanımlı CPU’larının tümü sağlam seçimlerdir, ancak ciddi bir oyun veya akış teçhizatı bir araya getirmek istiyorsanız muhtemelen 8. veya 9. Nesil i5 veya i7’yi düşünmek isteyeceksiniz .
Anakart aslında PC’nizi oluşturan tüm bileşenleri birbirine bağlayan ve tüm farklı donanımlar arasında iletişime izin veren büyük bir devre kartıdır. PC yapımındaki her şeyde olduğu gibi , fiyat yelpazesinin en alt ucundaki basit anakartlardan, her türlü zil ve ıslıklara sahip zengin özelliklere sahip anakartlara kadar bolca seçenek var .
İhtiyacınız olan anakart türü büyük ölçüde hangi CPU’yu satın aldığınıza ve hangi özelliklerle ilgilendiğinize bağlıdır. Her CPU her anakartla çalışmaz, bu nedenle doğru olanı aldığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. CPU hız aşırtma yetenekleri, aydınlatma ve bağlantı seçenekleri gibi özellikler, bir anakart satın alırken akılda tutulması gereken faktörlerdir.
Bilinçli bir karar vermek için ihtiyaç duyacağınız tüm bilgiler için nasıl anakart seçeceğinize dair bu tam döküme göz atın .
Ekran Kartı/Grafik İşlem Birimi (GPU)
Grafik İşlem Birimi (GPU), oyun deneyiminiz üzerinde en fazla etkiye sahip olacaktır. GPU Bilgisayarınız PC oyunları çok iyi bakmak için izin karmaşık grafik hesaplamaları yapmak için izin verdiklerini aslında. Pek çok CPU entegre grafiklere sahip olsa da, modern bir PC oyun deneyimine sahip olmak istiyorsanız kesinlikle bir GPU gereklidir.
Grafik kartları dünyasının en büyük iki oyuncusu AMD ve Nvidia’dır. Ne kadar yatırım yapmak istediğinize bağlı olarak , Nvidia’dan GTX 1050 Ti veya AMD’den Radeon RX570 gibi modern GPU’ların alt ucundaki bir şeyle gidebilirsiniz . Son teknoloji bir deneyim istiyorsanız, Nvidia’nın RTX 2080 Ti’si , AMD’nin Radeon RX Vega mimarisi ile çok geride olmayan , tüketiciye yönelik GPU’ların şu anki kralıdır .
En iyi oyun deneyimini arıyorsanız, GPU, satın alacağınız en pahalı bileşen olabilir, ancak özellikle daha yüksek çözünürlüklerde ve çerçevelerde oyun oynamak istiyorsanız, burada eksik olmak istemeyeceksiniz. oranlar.
İhtiyaçlarınıza en uygun kartın hangisi olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için, bir grafik kartının nasıl seçileceğine ilişkin kılavuzumuza göz atın .
Bellek/RAM
Rastgele Erişim Belleği (RAM), esasen PC’nizin kısa süreli belleğidir. Düzenli olarak kullandığınız verileri kolayca erişilebilir durumda tutar, böylece bilgisayarınız bu verileri her kullanmanız gerektiğinde bir depolama aygıtına erişmek zorunda kalmaz. RAM’in gücü olmadığında sıfırlanması, birincil depolama aygıtlarınızdan farklıdır, bu nedenle uzun vadeli veri depolama için daha büyük depolama sürücülerine ihtiyacınız vardır.
RAM söz konusu olduğunda, daha fazla neşeli. Gerçekten çok fazla RAM’e sahip olamazsınız, ancak pratik amaçlar için, PC’nizi birkaç yıl boyunca canlı tutmak istiyorsanız , çoğu oyun sistemi 16GB veya 32GB ile iyi olacaktır .
RAM hız, boyut ve tasarım açısından büyük farklılıklar gösterir, bu nedenle konu bellek olduğunda aklınıza gelebilecek tüm soruların yanıtları için RAM kılavuzumuza bakın.
Depolamak
Depolama, verilerinizin… iyi saklandığı yerdir, böylece PC’niz ona erişebilir. Buna dosyalar, oyunlar, işletim sisteminiz dahildir, erişmeniz gereken tüm veriler bir depolama sürücüsünde tutulacaktır. Geçmişte, depolama çoğunlukla sabit disk sürücülerinden (HDD) oluşuyordu , ancak şimdi katı hal sürücüleri (SSD) daha yaygın olarak bulunuyor. SSD’ler önemli ölçüde daha hızlı, daha sessiz ve daha dayanıklıdır, ancak aynı zamanda gigabayt başına daha maliyetlidir.
Doğru depolama çözümü, işletim sisteminiz ve en sık kullanılan dosyalarınız için daha küçük bir NVMe veya SATA SSD ve daha büyük dosyalarınız için daha büyük bir HDD olsa da, doğru depolama çözümü değişiklik gösterecektir. Taşınabilir olma avantajına sahip harici depolama çözümlerine de güvenebilirsiniz.
Samsung 970 Pro M.2 SSD en popüler katı hal çözümleri biridir ve 3TB HDD Seagate Barracuda büyük tesisler ve dosya depolama için büyük çalışacaktır.
Güç Kaynağı Birimi (PSU)
Adından da tahmin edebileceğiniz gibi, Güç Kaynağı Birimi (PSU) , yapınızın çalışmasını sağlayan gücü sağlar. PSU genellikle gözden kaçar, çünkü nispeten basit bir yapıya sahipseniz, herhangi bir güç kaynağı genellikle çalışır. Bununla birlikte, özellikle daha karmaşık bir sistemi bir araya getiriyorsanız, verimlilik, watt ve kalite konusunda araştırma yapmaya kesinlikle değer. Üst düzey video kartları (veya birden fazla video kartı) veya özel bir soğutma döngüsü kullanıyorsanız, kesinlikle yeterli watt değerine sahip bir PSU’nuz olduğundan emin olmak isteyeceksiniz.
Sisteminize bağlı olarak ne tür güç gereksinimlerine ihtiyaç duyacağınızı görmenizi sağlayan bu güç kaynağı hesaplayıcısı iyi bir referanstır .
Süper fantezi bir sistem için güçlü bir PSU arıyorsanız, sessiz olmak gibi spektrumun en üst noktasına gidebilirsiniz ! Dark Power Pro 11. İhtiyacınız olan şeyle daha uyumlu bir şey daha basitse, EVGA SuperNOVA 550 watt güç kaynağı iyi bir seçim olabilir.