İş İstasyonu ve Masaüstü Bilgisayar: Ofisinizin Hangisine İhtiyacı Var?
ofisiniz için bir iş istasyonu ve masaüstü bilgisayar satın almanın artılarını ve eksilerini anlatıyoruz.
Ofis çalışmalarınızı bilgisayar olmadan yapmakta zorlanacaksınız. Ofisinizin kullanması, ilgilenmesi, satın alması ve bakımını yapması gereken bir araçtır. İhtiyacınız olmayan bir ekipmana para harcamak istemiyorsunuz, ancak bir iş istasyonuna daha fazla harcamak uzun vadede gerçekten daha pahalıya mı mal olacak? Hangi kurulumun ofisinizin ihtiyaçlarına en uygun olduğunu bulmanıza yardımcı olması için aşağıdaki ipuçlarına göz atın.
Bir iş istasyonu ile masaüstü bilgisayar arasındaki fark nedir?
- Maliyet. Çoğu iş bilgisayarının maliyeti 500$-1.000$’a kadar çıkarken, bir iş istasyonu 1.500$’dan başlayıp 3.000$’a kadar çıkabiliyor.
- Performans. Bir PC, e-posta, web’de gezinme ve kelime işleme gibi çoğu görevi yapmak için yeterli güce sahiptir. Ancak bir iş istasyonunun daha fazla gücü vardır. CAD, animasyon, veri analizi ve fotogerçekçi işlemelerin yanı sıra video ve ses oluşturma ve düzenleme işlemlerini gerçekleştirebilir.
- Dayanıklılık. Bir iş istasyonunun dahili çalışmaları, bir PC’ninkinden daha yüksek bir standartta tutulur. Her parça (anakart, CPU, RAM, dahili sürücüler, ekran kartları vb.) gün boyu zorlanacağı anlayışıyla inşa edilmiştir. Çoğu durumda, tüm insanlar eve gittiğinde iş istasyonları projeler üzerinde çalışıyor. Büyük veritabanlarını sıkıştırmak veya bir gecede animasyonlar oluşturmak için bırakılırlar.
İş istasyonu olarak sınıflandırılan bilgisayarlar şu beş özelliğe sahiptir:
ECC RAM’i. Hata düzeltici kod belleği, sisteminizi daha güvenilir hale getirir. Bellek hatalarını sisteminizi etkilemeden önce düzeltir, çökmeleri önler ve aksama süresinden tasarruf etmenizi sağlar.
Çoklu İşlemci Çekirdeği. Daha fazla işlemci çekirdeği, daha fazla işleme yeteneği anlamına gelir. Ancak, performans artışlarını garanti etmez. Kullandığınız yazılım bundan yararlanmak için programlanmalıdır, ancak bazı faydalar sağlayacaktır.
RAID (Yedekli Bağımsız Diskler Dizisi). RAID, verilerinizi depolamak ve işlemek için birden çok dahili sabit sürücü kullanır. Birkaç farklı RAID sistemi türü vardır. Sistemin türüne bağlı olarak, verilerinizi işleyen birden fazla sürücü veya ikizlenmiş sürücüler alabilirsiniz; bu, bir sürücü arızalanırsa diğerinin çalışmaya devam edeceği anlamına gelir.
SSD. Katı Hal Sürücüleri, geleneksel sabit disk sürücülerinden farklı çalışır. Hareketli parça yoktur, bu nedenle fiziksel arıza olasılığı daha düşüktür. Ayrıca daha hızlıdırlar. Dezavantajı ise daha pahalı olmaları ve “normal” sürücülerden daha küçük depolama kapasitesine sahip olmalarıdır.
Optimize edilmiş GPU. Tüm bilgisayarların bir ekrana çıktı vermesi gerekir. Daha yüksek bir GPU’ya (Grafik İşlem Birimi) sahip olmak, CPU’nuzun ekran çıktısını işlemek için daha az iş yapması gerektiği anlamına gelir. Bazı durumlarda GPU, yükün bir kısmını CPU’dan alarak her şeyi daha hızlı hale getirebilir. Dezavantajı, yüksek kaliteli GPU’ların pahalı olmasıdır.
Bunların çoğu açıktır: Daha fazla harcarsanız, daha fazlasını alırsınız. Ama maliyetinizi ikiye katlamak iyi bir fikir mi? Çoğu zaman cevap evettir. 700 $ harcamayı planladıysanız, ancak şimdi 1.500 $ harcıyorsanız, doğal olarak iki katını umarsınız. Kendinize aşağıdakileri sormalısınız: Düşük performans gösteren bilgisayar donanımından kaynaklanan sorunlarla uğraşmak ve arıza süresinde size ne kadar zaman kaybettirir?
Üç ila altı yıl (bir ofis bilgisayarının ortalama ömrü) boyunca size haftada 30 dakika kazandırırsa, bu da 26 ila 52 adam-saat kadar ekler. Bunu fatura oranınızla çarpın ve kaybettiğiniz para budur.