dizustu-oyun-bilgisayari-ve-is-istasyonu-arasindaki-8-fark

İş İstasyonu ve Oyun Bilgisayarı: Farkı Nedir? Yorum Yap

İş İstasyonu ve Oyun Bilgisayarı: Farkı Nedir?

 

2021’de kendinizi aniden evden çalışırken bulduysanız, iş istasyonunuzu kurmak zorunda kalmanız için iyi bir şans var. İş istasyonu nedir, soruyorsanız? Başarılı bir şekilde çalışmanızı sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar kurulumudur.

Geçmişte, bir iş istasyonu genellikle son derece güçlü olurdu ve tipik oyun bilgisayarlarını kolayca gölgede bırakırdı. Ancak, PC oyunlarında bir sonraki adım olarak akış, 4K çözünürlük ve ışın izleme ortaya çıktıkça, iş ve oyun arasındaki fark yavaş yavaş değişti.

 

Yine de, PC’nizin tam olarak yapmanız gerekeni yaptığından emin olmak için dikkate alınması gereken potansiyel farklılıklar ve benzerlikler vardır. Bu nedenle, kendinizi sıkışmış bulursanız ve bir PC yükseltmesi sipariş etmek istiyorsanız, neyin iyi bir iş istasyonu veya oyun bilgisayarı olduğunu kontrol etmek isteyeceksiniz.

İş İstasyonu nedir?

Daha önce de değindiğimiz gibi, iş istasyonu, profesyonel kullanım için işlevselliğe öncelik veren bir bilgisayar yapısıdır. Günümüz ortamında bu, genellikle çok yönlü bir bilgisayar yapmak için bağlantıya, işbirliğine, depolamaya ve hıza öncelik vermek anlamına gelir. Bununla birlikte, bir iş istasyonunun gerçek gücü ve bileşenleri, kullanıcının başarmaya çalıştığı işin türüne bağlıdır.

Düzenli olarak Adobe Suite kullanan bir düzenleyici veya web sitelerinin arka ucunda çalışan bir programcı, Google Drive’da çalışan veya gün boyunca Zoom aramaları yapan birine kıyasla, ek SSD depolama ve RAM’e sahip çok daha güçlü bir işlemciye ihtiyaç duyacaktır. Yine de işiniz donanım açısından yoğun olmasa bile, kendinize hem çok yönlü hem de uzun yıllar dayanma potansiyeline sahip bir sistem almak isteyeceksiniz.

İş İstasyonu Bilgisayarı vs Oyun Bilgisayarı

İş bilgisayarlarında ve oyun bilgisayarlarında bulunan farklı bileşenler nelerdir ve nelere dikkat etmelisiniz?

Aşağıdaki karşılaştırmalarda, işlerini yapmak için üst düzey bir bilgisayara ihtiyaç duyan editörler, sanatçılar ve programcılar için iş istasyonlarında kullanılan bileşenlere odaklanacağız. Ayrıca bir oyun bilgisayarının amacını anladığınızı varsayacağız ve bu iki kurulumu benzersiz kılan şeyin ne olduğuna dalacağız.

İçindekiler

CPU

Düşük kaliteli iş istasyonları bir Intel Core i7 veya hatta i5 işlemciye bağlı kalsa da, bilgisayarınızın potansiyelini ciddi şekilde sınırlandırma ihtimaliniz yüksek. Aslında, üst düzey bir iş istasyonunun CPU’su en çok parayı harcadığınız yer olabilir. Bir i7, i9 ve hatta Xeon’u tercih etmek, bilgisayarınızın çeşitli iş yüklerini kaldırabilmesini, programlar arasında hızla geçiş yapabilmesini, büyük miktarda veriyi karıştırabilmesini vb.

 

Öte yandan, bir oyun bilgisayarı güçlü bir CPU’dan yararlanabilir, ancak onu yedeklemek için eşit derecede güçlü bir grafik kartına ihtiyacınız olacak. Giriş seviyesi oyun bilgisayarları genellikle i3 veya Ryzen 3 CPU’larla başlar ve oradan yükselir. Çoğu satış noktasının, yüksek saat hızı ve çekirdek başına performans nedeniyle Intel i9-9900K’yı en üst düzey CPU olarak önerdiğini göreceksiniz. Bu seçeneğin avantajı, sağlam bir iş istasyonu CPU’su olarak da hizmet edebilmesidir.

 

GPU

GeForce GTX 1660 veya RTX 2070 gibi üst düzey GPU bileşenleri, oyun oynamak için ideal seçimlerdir. Çoğu yayıncının ve profesyonel oyuncunun 1080p ve maksimum kare hızlarını optimize eden GPU çarpıklıklarını tercih ettiğini görürsünüz. Grafik meraklıları için, bazen ışın izleme ve doğal 4K çözünürlüğü etkinleştiren daha yüksek kaliteli GPU birimleri göreceksiniz. Ancak tam etkiyi elde etmek için istenen çözünürlükle eşleşen bir monitöre ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

 

Özellikle Adobe Suite veya Autodesk gibi görsel açıdan yoğun yazılımlarda çalışıyorsanız, iş istasyonları için üst düzey bir GPU’nun artık hiçbir şeye zararı olmaz. Ancak, görsel doğruluğu yüksek projelerin kullanılmasını gerektiren bir meslekte değilseniz, sadece para ve potansiyeli boşa harcamış olursunuz. Kaynak yoğun programlarla çalışmıyorsanız, PC’yi bir oyun makinesi olarak çift görev oynamayı planlıyorsanız, yalnızca daha pahalı bir GPU için para harcamak isteyeceksiniz.

RAM

 

Çoğu oyun bilgisayarı, hatta üst düzey birimler bile yalnızca 8-16 GB RAM gerektirir ve bazıları yalnızca düşük yükseltme maliyeti nedeniyle 32 GB’yi seçer. Daha fazla RAM eklemeyi düşünmenizin ana nedeni, yapınızı önümüzdeki birkaç yıl için geleceğe hazırlarken CPU’nuzun her bir gücünü sıkmaktır. Corsair ve G.Skill’den daha yüksek GB seçeneğinde birçok seçenek mevcut olsa da, satın almadan önce anakartınızla uyumlu olduğundan emin olmak isteyeceksiniz.Bir iş istasyonu için, RAM söz konusu olduğunda minimum 32 GB’dir, çoğu üst düzey yapı 64, 128 ve hatta 256 GB’a kadar RAM sunar. Bunun nedeni, yine birden fazla yazılım parçası kullanıldığında kullanım kolaylığı ve optimizasyondan kaynaklanmaktadır. Daha fazla RAM yalnızca daha yüksek sistem kararlılığı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda veri bozulmasını önlemeye yardımcı olur ve daha hızlı bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Depolama

SSD birimleri oyun ve akışlı PC’ler için daha standart hale geldikçe, iş istasyonları arasındaki fark yavaş yavaş ortadan kalktı. Daha fazla depolama ile gerçekten yanlış gidemezsiniz ve belirli amaçlara hizmet eden ek sürücülere sahip olmak hem iş hem de oyunlar için önemli bir performans artırıcı olabilir.

 

Unutulmaması gereken bir nokta: Çok büyük miktarda veri depolamanız gerekiyorsa, 2-3 terabayta kadar daha büyük bir HDD’ye sahip olmak daha faydalı olabilir. Bu, yaptığınız işin türüne bağlı olarak oyun bilgisayarı yerine iş bilgisayarı için daha ideal olabilir.

Anakart

Anakart, büyük olasılıkla, PC’nizin en kritik bileşenidir. Daha üst düzey bir CPU’nuz varsa, donanımınızdan mümkün olduğunca fazla güç çekmek için belirli bir yonga setine sahip bir anakarta ihtiyacınız olacaktır. Sadece bu değil, bileşenler arasında daha fazla tutarlılık için kullandığınız RAM ileuyumlu olması gerekir.

 

İş istasyonu ve oyun bilgisayarı anakartları arasında doğrudan bir fark olduğunu söyleyemeyiz. Ancak büyük olasılıkla, daha güçlü CPU nedeniyle bir iş bilgisayarı için daha yüksek kaliteli bir anakarta ihtiyacınız olacak, bir oyun OC anakartı ise genel yapınıza göre ayarlanmalıdır.

İş İstasyonunuzu Oyun Bilgisayarı Olarak Kullanabilir misiniz?

Kısa cevap evet, çoğu iş istasyonunda bulunan artan güç ve bellek nedeniyle. Dikkate alınması gereken bir uyarı GPU’dur. Çözünürlüğü ve tutarlı kare hızını monitörünüzün yenileme hızına göre önceliklendiren üst düzey bir birim olmadan, istediğiniz kadar görsel olarak tutarlı olmayabilir.

 

Bir oyun bilgisayarı oluşturmaya öncelik verenler için, onu bir iş istasyonuna çevirmek aynı kolaylığa sahip olmayabilir. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, alt uç CPU ile birlikte bellek ve depolama eksikliği, yoğun veri gerektiren işler için sorun yaratabilir. Bununla birlikte, çoğu profesyonel için, bu elektronik tabloların, kelime belgelerinin ve günlük konferans görüşmelerinin oyun PC’nizde gayet iyi çalışması için iyi bir şans var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp Destek Hattı