İş İstasyonu vs Oyun Bilgisayarı – Hangisini Seçmeliyim?
İş istasyonu bilgisayarı nedir? Oyun ve günlük kullanım için uygunlar mı? Yoksa adından da anlaşılacağı gibi sadece iş için uygunlar mı?
Bir oyuncuysanız ve donanımla ilgili bir tartışmaya katıldıysanız veya gözlemlediyseniz, zaman zaman “iş istasyonu” teriminin kullanıldığını mutlaka duymuşsunuzdur.
Ama bir iş istasyonu tam olarak nedir? Ne için kullanılır? Bir oyun bilgisayarından farkı nedir?
Tüm bu soruları aşağıda cevaplayacağız! Temel bilgilerle başlayalım.
İş İstasyonu Nedir?
“İş istasyonu” terimi, bilim adamları, mühendisler, mimarlar, grafik tasarımcılar ve daha fazlası gibi profesyonellerin amaçlarına uygun olarak özel olarak yapılmış bir bilgisayarı ifade eder. Bazı şirketler önceden yapılmış iş istasyonu bilgisayarları satarlar, ancak herkes bir iş istasyonunu tıpkı bir oyun bilgisayarı gibi bir araya getirebilir.
Birkaç farklı meslek, iş istasyonlarını kullanır, bu nedenle özelliklerinde kaçınılmaz olarak farklılık gösterirler. Bununla birlikte, her iş istasyonunun ortak noktası, güçlü bir CPU ve ortalamanın üzerinde bir RAM miktarıdır.
Ayrıca, daha zorlu görevler için tasarlanan iş istasyonları, yüksek performans için tasarlanmış özel bileşenlerle tasarlanmıştır. Ayrıca, uzun oturumlarda en yüksek verimlilikte çalışmak zorunda olmalarına rağmen daha uzun süre dayanabilirler.
İş İstasyonu vs Oyun Bilgisayarı
Şimdi asıl soruya cevap verelim: Oyun bilgisayarı ile iş istasyonu arasındaki fark nedir? Dürüst olmak gerekirse, her şey bileşenlere bağlı.
CPU
Yukarıda belirtildiği gibi, iş istasyonları her zaman karmaşık hesaplama görevlerini yerine getirebilecek güçlü bir CPU’ya sahiptir. Bir iş istasyonunda bulunan CPU’lar şunları içerebilir:
Bütçe ve orta sınıf iş istasyonlarında bulunan en temel CPU’lar olan Intel Core i7 veya AMD Ryzen 7.
Fiyat ve performans arasında tatlı noktada olma eğiliminde olan en popüler iş istasyonu CPU’ları olan Intel Core i9 veya AMD Ryzen Threadripper.
Yalnızca en güçlü iş istasyonları için ayrılmış olan Intel Xeon veya AMD EPYC, bu CPU’lar öncelikle sunucularda kullanılmak üzere üretilmiştir ve çoklu görevlerde ve yüksek hacimli verileri işlemede üstündür.
Bildiğiniz gibi Intel Core i7 ve Ryzen 7 işlemciler bir oyun bilgisayarında kullanılabilecek en güçlü işlemcilerdir. Daha güçlü bir şey aşırı olurdu.
Yine de, görebileceğiniz gibi, iş istasyonları çok daha ileri gider ve hem iş istasyonu hem de oyun bilgisayarı olarak hizmet vermedikçe oyun için asla kullanılmayacak CPU’ları kullanır.
İçindekiler
GPU
Ancak GPU, bir oyun bilgisayarındaki temel bileşendir. Ayrıca fotoğraf düzenleme, video düzenleme, 3D modelleme vb. gibi grafik ağırlıklı görevler için kullanıldığında iş istasyonunun ayrılmaz bir parçası olabilir.
Bu durumda, bir iş istasyonu aşağıdaki GPU markalarından birini kullanır:
Nvidia GeForce veya AMD Radeon RX, bir oyuncu olarak şüphesiz aşina olduğunuz isimlerdir. Birkaç iş istasyonu, bazen çoklu GPU yapılandırmalarında yaygın olarak üst düzey GeForce ve Radeon kartlarını kullanır.
Nvidia Quadro veya AMD RadeonPro, orijinal iş istasyonu GPU’larıdır. Daha fazla video ve bant genişliği belleğine ve genel olarak daha yüksek işlem gücüne sahip oldukları için oyun GPU’larından farklıdırlar. Ek olarak, oyunlar için değil, GPU ağırlıklı yazılımlar için optimize edilmiştir.
RAM
İnsanlar genellikle bir oyun bilgisayarının ihtiyaç duyduğu RAM miktarını abartır. Bu makalede daha önce açıkladığımız gibi, bir oyun bilgisayarı 8 GB kadar az RAM ile fazlasıyla iyi performans gösterecektir ve 16 GB bile genellikle çok fazladır.
Öte yandan iş istasyonları, oyun bilgisayarlarına kıyasla çok büyük miktarda RAM’e ihtiyaç duyar. Çoğu 32 GB veya 64 GB’a yapışır, ancak üst düzey olanlar 128 GB veya hatta 256 GB RAM’e sahip olabilir.
Dahası, iş istasyonları genellikle sistem/program kararlılığını artıran ve veri bozulmasını önleyen ECC RAM’e güvenir.
Depolama
Modern iş istasyonları, HDD’lerinkini gölgede bırakan katıksız hızları nedeniyle, bilgi depolamanın birincil yolu olarak SSD’leri tercih eder. Bununla birlikte, bir iş istasyonu kullanıcısının büyük miktarda veri depolaması gerekebileceğinden, birkaç terabaytlık alana sahip HDD’ler genellikle yapılandırmaya dahil edilir.
Bununla birlikte, bir iş istasyonunun neredeyse kesinlikle daha yüksek kapasiteli depolama sürücüleri kullanacağı gerçeği dışında, iş istasyonları ve oyun bilgisayarları bu açıdan çok farklı değildir.
Anakart
Bir iş istasyonunun anakartı, yukarıda listelenen daha güçlü CPU’lar için tasarlanmış özel bir yonga seti ve soket kullanması dışında, o kadar farklı değildir. Ancak bazı kullanıcılar, gereksinimlerini karşılayan ek RAM ve PCIe yuvalarına sahip anakartları tercih edebilir. Çift CPU’lu anakartlar da vardır, ancak bunlar sunucular arasında daha yaygındır.
İş İstasyonları Oyun İçin İyi mi?
İş istasyonlarının oyun bilgisayarlarını nasıl geride bıraktığını görünce, iyi bir iş istasyonunun birinci sınıf bir oyun bilgisayarı kadar iyi performans göstereceğini söylemek doğru olur. Ancak, bu esas olarak GPU’ya bağlıdır. Üst düzey bir Quadro veya RadeonPro grafik kartına sahipse, üst düzey bir oyun bilgisayarına kolaylıkla ayak uyduracaktır. Ancak, sınırlı VRAM’li daha uygun fiyatlı bir model ise, pek iyi performans göstermeyebilir.
Ayrıca, bu kartların oyunlar için değil, CAD Autodesk gibi profesyonel yazılım kullanımı için optimize edildiğine dikkat edilmelidir; bu, oyun içi performansı çok az da olsa etkileyebilecek bir şeydir.
Bir oyun bilgisayarını iş istasyonu olarak kullanabilir misiniz?
her şey özelliklere ve zamanınıza ne kadar değer verdiğinize bağlıdır. Esasen, bir PC belirli bir yazılım parçasını çalıştırabiliyorsa, onu teknik olarak bir iş istasyonu olarak kullanabilirsiniz.
Ancak, donanım sınırlamaları nedeniyle, uygun bir iş istasyonuna kıyasla PC’nin gereken her şeyi işlemesi ve oluşturması önemli ölçüde daha uzun sürebilir.