İş İstasyonu vs Oyun vs Masaüstü: Hangi PC sizin için?
Baştan, tanımlar hakkında net olalım.
Bir masaüstü bilgisayar veya kişisel bilgisayar, genellikle bir x86 (Intel veya AMD) işlemci tarafından desteklenir, Microsoft’un Windows işletim sistemini çalıştırır, bir monitöre ve şebekeye bağlıdır ve genellikle sabittir. Evet, sayısız başka kombinasyon var (ARM tabanlı ve Android veya Linux’un sonsuz lezzetleri), ancak şimdilik bunlara bağlı kalacağız.
İş istasyonu bilgisayarı, masaüstü bilgisayar ailesinin bir alt kümesidir. Öncelikle mühendisler (terimin en geniş yorumuyla), analistler, tasarımcılar, içerik oluşturma uzmanları, geliştiriciler ve güçlü bir görsel eğimle veri manipülasyonu gerektiren herkes tarafından kullanılırlar.
Oyun PC’si, iş istasyonu PC’sinin tüketici alter-egosudur ve adından da anlaşılacağı gibi, çoğunlukla oyun oynamak için kullanılır. Ancak, katıksız performansları ve paranın karşılığı olan oranları, bazıları için iş istasyonu kardeşlerine karşı çekici bir alternatif haline getirdi.
Ancak bundan daha fazlası da var: iş istasyonları, her şeyden önce güvenilirlik göz önünde bulundurularak oluşturulur, çünkü çok farklı bir kitleye hitap ederler; bilgisayar başında çalışarak geçimini sağlayan kişi.
Bir oyuncudan oldukça farklı. Bu nedenle adına layık tüm iş istasyonları, mümkün olduğu kadar uzun süre çalışır durumda kalmasını sağlayacak bir dizi teknolojiyle birlikte gelecek. Bunlar şunları içerir:
ECC RAM: Hataları bilgisayarınızı etkilemeden önce düzelten daha pahalı bir bellek türüdür.
RAID: İkincil bir sabit disk sürücüsü veya SSD kullanarak verileri işletim sistemi düzeyinde şeffaf bir şekilde yedekleme yeteneği.
Garanti: Çoğu, varsayılan olarak üç yıl veya daha fazla bir sonraki iş günü yerinde garanti ile gelir. Bu, daha kısa müdahale süreleri ile daha uzun bir süreye yükseltilebilir.
Yedekli PSU’lar: Sunuculardan devralınan, ana güç kaynağının arızalanması durumunda hemen başka bir güç kaynağı biriminin devralmasına izin verirler.
Yönetilebilirlik: Çoğu iş istasyonu, kasaları 24×7 iş akışlarına uyacak şekilde tasarlandığından bileşenlere aletsiz erişim sunar (bu, ekstra fanlar anlamına gelir).
Diğer büyük farklılıklar şunları içerir:
CPU: Intel’in Xeon’u iş istasyonları için tercih edilen işlemcidir. Xeons, çoklu yuvalar, ECC bellek ve çok daha fazlası, çok daha fazla çekirdek ve önbellek gibi özellikleri destekler – ağır iş yükleri ve sayı sıkıştırma için gereklidir.
Grafik kartı: AMD Radeon veya Nvidia Geforce’u unutun. Profesyonel grafikler ve görev açısından kritik güvenilirlik söz konusu olduğunda, optimizasyon ve sertifikalandırma, salt performans ve fiyatlandırmadan daha önemlidir. Bunu tüketici sınıfı grafik kartlarında elde edemezsiniz.
İşletim Sistemi: Bir iş istasyonunda Windows 10 Home? Buna güvenmeyin. Tamamen Windows 10 Professional veya Windows 7 Professional. Bunun nedeni, ikinci sürümün ev kullanıcıları için sınırlı değeri olan iş özellikleriyle gelmesidir.
Anakart türü: Bazıları, 16 veya daha fazla kullanılabilir bellek yuvası, birden fazla grafik (veya bilgi işlem) kartı için alan, çift Gigabit LAN bağlantı noktası, Thunderbolt ve hatta eski bağlantı noktaları ile birden fazla işlemci çalıştırma yeteneği sunar. Bu, genellikle ana modelinizden çok daha büyük oldukları anlamına gelir.
Sonuç olarak, bir iş istasyonu PC’sinin eşdeğer bir oyun PC’sinden daha pahalıya mal olabileceği (ve olacağı) anlamına gelir.