İçindekiler
Mühendislikler Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Mühendislikler Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeli? Peki mühendislik okuyorsunuz veya okuyacaksınız, (umarım gönlünüzdeki yer gelmiştir) laptop alırken nelere dikkat etmeli sorusunu birçok kez sormuşsunuz. Dikkat etmeniz gereken noktalar neler gelin şimdi onlara bir göz atalım.
Öncelikle söylemeliyim ki arkadaşlar paranız fazla yoksa (sonuçta öğrenciyiz) gidip de uçuk kaçık fiyatlara bilgisayar almayın derim. Eğer bir bilgisayar mühendisi adayıysanız da bir programlama dili olan C++’ın 1983’te çıktığını söylemem gerekir. 1983 model bir bilgisayarınız olsa dahi kod yazabilmeniz için yeterlidir. Şaka bir yana gelin nelere dikkat etmeniz gerektiğine bakalım.
Önce Bilgisayarı Hangi İhtiyaçlarınız Doğrultusunda Kullancağınızı Seçmelisiniz!
Öncelikle başlıktan da anlaşılabileceği gibi hangi amaçla kullanmanız gerektiğine karar vermelisiniz. 4 sene boyunca nelerle uğraşacağınızı düşünüp veya tahmin edip ona göre almalısınız. Oyunlar da bilgisayarı almanızda ki amaçlar arasında yer alıyorsa ona göre seçmelisiniz. Eğer çizim yapacaksınız yine aynı şekilde yüksek performanslı bir laptop modeli tercih edilmeli. Yok ben öyle ağır işlerle uğraşmak istemiyorum diyenlerdenseniz de ortalama bir laptop ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Bu konularda da bütçe devreye giriyor.
Bütçe
Bütçe, laptop alırken nelere dikkat etmeli sorusunun gidişatını değiştiren en önemli etmenlerden biri. Laptop alırken de hayatın her yerinde olduğu gibi ne kadar ekmek o kadar köfte prensibi peşimizi bırakmıyor. Oyun ve tasarım için bir laptop almayı istiyorsanız bütçeniz bir hayli fazla olmalı.
Pil Ömrü
Laptop alırken nelere dikkat etmeli? sorusunun cevabını yanıtlamaya başlayalım .Laptopların diğer bir deyişle dizüstü bilgisayarların ortaya çıkış amaçlarından birisinin de her yerde kullanılabilmesi olduğundan şüphemiz yok. Özellikle de mühendislik fakültesinde görebileceğiniz gibi her köşe başında laptoplarıyla bir şeyler yapmaya çalışan öğrencileri gördükçe bu tezin ne kadar haklı olduğunu göreceksiniz.
Aldığınız laptopun pilinin ne kadar büyük olduğu kesinlikle önemli değil, bilgisayarınız o pili ne kadar tasarruflu kullanıyor bu önemli. Laptop seçerken 16 saate kadar bilgisayarınızı prize takmadan kullanabileceğinizi söyleyen modeller karşınıza çıkacaktır. Fakat bu süre bilgisayarı hangi programlar için kullanacağınza göre de değişebilir. Makine mühendislerinin en çok kullandığı uygulamalardan olan AutoCad pil ömrünüzü bir hayli sömürecektir. O yüzden bu konuda dikkatli olmalısınız. Aynı şey bilgisayarı oyun amaçlı kullanmak istiyorsanız da geçerli olacaktır.
Ekran ve Çözünürlük
Laptoplarda bir çok çözünürlük çeşidi karşımıza çıkıyor. HD, Full HD, 4K, 2K derken birçok seçenekle birlikte kararsızlık da artıyor. Bizim önerimiz hem uygun olması hem de yeterli olması açısında Full HD monitöre sahip ekranlar. Full HD ekrana sahip bir bilgisayar işinize görecektir.
Boyut olarak da 13 inç oyun oynamak ve çizim uygulamaları kullanmak isteyenler için ideal olmasa da bilgisayar mühendisliği için laptop arayan kullanıcılar için ideal olacaktır.
15,6 inç boyuta sahip bir laptop ise her işinizi rahatlıkla görmenize olanak sağlar. Ha eğer ben oyun delisiyim diyorsanız 17,3 inçten şaşmayın derim. Benim ve birçok arkadaşımın tercihi 15,6 inçten yana oldu.
Boyut ve Ağırlık
Diğer önemli nokta da boyut ve ağırlık. Eğer hergün sırtınızda veya omuzunuzda laptop taşıyacaksanız, hafif ve ince model tercih etmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.
RAM
Laptop alırken dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de RAM’DİR. Peki kaç GB Ram sizin işinizi görür diye soracak olursanız 4 GB diyebilirdik. Ancak bundan 3 – 4 sene öncesine kadar 4 GB stardart bir RAM miktarı olarak karşımıza çıkarken, gelişen programlar, uygulamalar oyunlar vs derken bugün 8 GB RAM miktarının bilgisayarlarda stardart olduğunu söylemeliyiz. Eğer bir laptop alacaksanız RAM’in 8 GB olması işlemlerinizi daha kolay halletmenize olanak sağlayacaktır. Ancak kullanacağınız programlara göre bunu arttırmanız gerekebilir.
İşlemci
Geldik işlemci konusuna bir Intel kullanıcısı olarak, laptop alırken kesinlikle Intel almanızı öneririm, bende şuan 3 laptop var (kardeşim de mühendis adayı) birinin işlemcisi AMD ve AMD işlemcide Intel kadar performans alamıyoruz diyebilirim. Eğer Intel marka bir işlemciye sahip laptop seçecekseniz de i5 ve i7 işlemciler, fakülte hayatınız boyunca size sıkıntı çıkarmayacaktır. Ama i5 8. nesil ve üstünü i7 8. nesil ve üstünü almanızı tavsiye ederim. i9 intel işlemcileri pek gerekli görmüyorum.
Ekran Kartı
Dikkat edilmesi gereken diğer bir laptop parçası ise ekran kartı. Ekran kartınızın ise NVDİA olmasını öneririm. AMD ekran kartlarında ısınma sorunlarıyla birçok kez karşılaştım, donma problemleri vs gerçekten çok canımı sıkmıştı. Eğer çizimlerle uğraşacaksınız bir giriş modeli olarak NVİDİA G FORCE MX 250 işinizi görecektir. Benim görüyor. Ancak MX 250 ekran kartına sahip olan bilgisayarlar bir miktar pahalı oluyor. O kadar para veremeyecekseniz NVİDİA G FORCE MX 150’de 250 kadar performans vermese de işlerinizi halletmenizi olanak sağlayacaktır. Ben paraya kıyarım diyenlerdenseniz NVİDİA GFORCE 1050, 1050 Tİ, 1070 gibi modeller de laptopunuz için iyi bir seçenek olacaktır. Ayrıca oyun oynamayı seviyorsanız 1050, 1070 gibi seçenekleri seçmelisiniz.
SSD
Geldik SSD konusuna, bana sorsalar ki 21. yy için en iyi icatlardan birisi nedir diye kesinlikle SSD derim. 3-4 yıl öncesine kadar bu kadar popüler olmayan SSD’ler artık neredeyse tüm laptop / notebook modellerinde var ve HDD’ye göre emin olun çok yüksek bir performans farkı ortaya koyuyor.
HDD’ye sahip masaüstü bilgisayarımın açılması, dosyaları açması, oyunlara tepki vermesi, çizim programlarındaki performansı beni delirtirken, SSD’ye sahip dizüstü bilgisayarlarım adeta ayaklarımı yerden kesiyor. 5 saniye içerisinde açılabilen bir laptop, saniyesinde uygulamaları açan bir işletim sistemi daha ne olabilir ki? SSD’ye sahip bir laptop seçtik peki SSD hafızası kaç gb olmalı? Bence 256 GB yeterli olabilir ama hafızanız dolarsa diye 512 GB SSD’ye sahip modelleri de incelemelisiniz.