OYUN İÇİN EN İYİ PLATFORM NEDİR? İŞ İSTASYONU YA DA OYUN PC’Sİ?
Oyun oynamak için bir bilgisayar satın almayı düşünüyorsanız, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli güç ve özel yapılandırmalar olduğunu fark etmişsinizdir. Her ikisi de en popüler video oyunları için uygun olmayan dizüstü bilgisayarları ve standart masaüstü bilgisayarları bu karışımdan çıkarırken, elimizde iş istasyonları ve oyun bilgisayarları kalıyor. Bu iki ürün, belirli performans gereksinimleri olan bir müşteriye pazarlanmaktadır.
İş istasyonları, son derece karmaşık bilgi işlem görevleri için tasarlanmıştır ve genellikle çeşitli profesyoneller tarafından kullanılır. Tipik olarak geleneksel bir oyun bilgisayarında bulunandan daha güçlü ve gelişmiş bilgisayar donanımıyla birleştirilirler.
İKİ TÜR BİLGİSAYAR, İKİ FARKLI FONKSİYON
İŞ İSTASYONU
İş istasyonları mühendislik, 3D modelleme, grafik, animasyon, araştırma, veri yönetimi ve derin öğrenmede kullanılmaktadır. Spesifikasyonları uygulamaya bağlı olarak biraz değişebilse de, işlemci gücü ve ortalamanın üzerinde kurulu bellek kapasitesi ile ayırt edilirler. İş ortamlarında sürekli kullanım için tasarlandıkları için, onları daha verimli ve daha güvenilir hale getiren özel bileşenlerden yararlanırlar.
OYUN BİLGİSAYARI
İş istasyonu gibi, oyun bilgisayarı da standart bir masaüstü bilgisayardan daha güçlüdür. Bileşenleri, farklı oyunları ve ilgili uygulamaları çalıştırmak için gereken işleme gereksinimlerini karşılamak üzere optimize edilmiştir.
İŞ İSTASYONLARI İLE OYUN
BİLGİSAYARLARI ARASINDAKİ TEMEL FARKLAR
İş istasyonu ve oyun bilgisayarı arasındaki farklar temel olarak temel bileşenlerinde bulunur: CPU, GPU, RAM ve depolama.
CPU: MERKEZİ İŞLEME BİRİMİ
İki sistem türü arasındaki en büyük farklılık, esasen işlemcinin (CPU) gücüdür. İş istasyonları, çoklu görev ve büyük hacimli verilerin işlenmesini sağlamak için 32’ye kadar çekirdeğe ve önemli bir belleğe sahip işlemciler gerektirebilir.
GPU: GRAFİK İŞLEME BİRİMİ
Oyun için optimize edilmiş bir sistemde, temel bileşen daha çok grafik işlemcisidir. GPU iş istasyonlarında daha önemli hale gelse de, bir iş istasyonu için GPU oyun oynamak için en uygun olmayabilir.
Kendi oyun bilgisayarınızı oluşturmak ve 3D modelleme, video düzenleme ve grafik gibi bazı iş istasyonu özelliklerini dahil etmek istiyorsanız, iki model en iyisidir: NVIDIA GeForce veya AMD Radeon RX. Her ikisi de oyun ve yoğun bilgi işlem görevleri için uygundur.
RAM BELLEĞİ
Standart iş istasyonları genellikle 32 veya 64 GB içerirken, ileri teknoloji makineler 128 GB ve ötesine ulaşabilir. Bazıları, program kararlılığını artıran ve veri bozulmasını önleyen hata düzeltme kodu (ECC) gibi farklı özelliklere dayanır.
Çoğu durumda, sorunsuz ve hızlı oyun bilgisayarı için 8 GB kadar az RAM yeterli olmalıdır. ECC RAM genellikle satın almaya değmez çünkü daha fazla güç kullanır, daha fazla ısı üretir ve performansı artırmadan daha pahalıya mal olur. Anakartınıza bağlı olarak oyun PC’niz önyüklemeyi reddedebilir.
DEPOLAMA: SABİT DİSK
Modern iş istasyonları, bilgi depolamak için birincil araç olarak SSD’lerin (katı hal sürücüsü) kullanımını tercih etse de, İş İstasyonları, kullanıcıların büyük hacimli verileri işlemesine izin vermek için genellikle birkaç terabaytlık alanla yapılandırılır.
Her durumda, iş istasyonunun depolama kapasitesi genellikle Oyun PC’lerinden çok daha fazladır. Oyuncular genellikle işletim sistemi için bir SSD ve veriler için HDD (sabit disk sürücüsü) kullanır.
SONUÇ
İş istasyonları perakende pazarındaki en güçlü bilgisayarlar arasındadır, oyun oynamak için kullanılabilecekleri mantıklıdır. Bununla birlikte, performans kazanımları esas olarak GPU’ya bağlı olacaktır. Her iki tür işlevi de gerçekleştirmek için, bu durumda bir NIVIDIA Quadro veya AMD Radeon Pro grafik kartına ihtiyacınız olacaktır.
Tersine, bir oyun bilgisayarı, kullanıcının daha düşük performans gereksinimlerine bağlı olarak, yalnızca belirli sınırlı durumlarda bir iş istasyonu olarak kullanılabilir. Birçok oyuncu bilgisayarlarını hem iş hem de zevk için kullanır. Bu durumda, gereksinimlerinize uygun, hem iş istasyonları (CPU, RAM ve depolama performansı) hem de oyun (optimize edilmiş GPU) için temel öğeleri entegre eden bir sistem oluşturmanız şiddetle tavsiye edilir.