Solidworks İçin Bilgisayar Gereksinimleri Ne Olmalı? Yorum Yap

SOLIDWORKS 2019, 2020, 2021 yazılımının bilgisayarınızda sorunsuz olarak çalışması için aşağıdaki minimum donanım ve yazılım özelliklerinin bilgisayarınızda bulunması önerilmektedir:

  • İşlemci: 3.3GHz işlemci hızı (Tek çekirdek performansı önemlidir. Detaylar makalenin devamında)
  • İşletim Sistemi: Windows 10 64 Bit
  • Hafıza (RAM): 16 GB veya daha fazla (ECC RAM Önerilmektedir)
  • Hard Disk: Solid State Drive (SSD), en az 20GB boş alan
  • Ekran Kartı: NVIDIA Quadro veya AMD Radeon Pro serisi ekran kartı
  • İnternet Bağlantısı: Ürün aktivasyonu ve Servis paketlerini indirmek için

İŞLETİM SİSTEMİ

SOLIDWORKS 2019 SOLIDWORKS 2020 SOLIDWORKS 2021
Kullanıcı Bilgisayarı (SOLIDWORKS)
Windows 10 Pro 64-bit
Windows 7 Pro SP1 64-bit
Windows 8
Sunucu Ürünleri İçin (Network Lisans, PDM)
Windows Server 2019
Windows Server 2016
Windows Server 2012 R2
Desteklenen Sanallaştırma Ortamları
VMware vSphere ESXi 6.5 6.7 6.7 U3
VMware Workstation 14 15 15.5
Microsoft Hyper-V 2016 2019 2019
Parallels Desktop, Mac 14 14 TBA
Citrix XenServer 7.4 7.6 8.2

* Windows Home işletim sistemleri desteklenmemektedir. 

* SOLIDWORKS ürünleri sanal ortamda performanslı çalışma için GPU’ya ihtiyaç duymaktadır. SOLIDWORKS sanal ortamlarda çalışan ekran kartlarının da testini yapmaktadır. Ayrıntılı bilgi içi bizimle iletişime geçiniz. 

İŞLEMCİ SEÇİMİ

SOLIDWORKS çok çekirdekli işlemci desteği olan bir programdır. Kullanıcı ara yüzü etkinliklerinin çoğu bu teknolojinin avantajlarını kullanır. Buna rağmen parametrik modelleme için kullanılan hesaplama işlemi doğası gereği doğrusaldır ve bu sebeple çok çekirdekli işlemcilerin avantajını bütünüyle kullanamaz.

Dosya açma, çoğaltma işlemleri, teknik resim görünüşlerinin hesaplanması, analiz hesaplamaları, render işlemleri çok çekirdeğin kullanıldığı başlıca yerlerdir. Parça modelleme, montaj ilişkisi ekleme ve yeniden oluşturma gibi tasarım işlemleri tek işlemci tarafından hesaplanmaktadır.

“”Peki Hangi İşlemciyi Tercih Etmeliyim?””

Tasarım süreci çok çekirdek teknolojisinden tam anlamıyla faydalanamadığından, işlemciden en fazla verimi almak için çekirdek başına performansı en yüksek olan işlemci tercih edilmelidir. Çekirdek başına performansı etkileyen faktörler çekirdek hızı, turbo hızı,  önbellek ve işlemcinin mimari yapısıdır.

SOLIDWORKS ile çalışırken önceliğiniz tasarım yapmak ise tek çekirdek performansı yüksek olan işlemci tercih edilmelidir. Ancak önceliğiniz analiz hesabı ve render işlemleri ise çok çekirdekli işlemciler hatta birden fazla işlemcinin kullanılabildiği iş istasyonları tercih edilebilir.

Fiyat performans olarak kendiniz için en uygun işlemciyi seçmek için CPU BenchMark sitesini ziyaret etmenizi öneririz. Burada ihtiyacınız sadece modelleme ise işlemcilerin tek çekirdek performanslarına göre listelendiği Single Thread Performance sayfasına bakmalısınız.

EKRAN KARTI TERCİHİ

Ekran kartı tercihiniz SOLIDWORKS içerisinde modellerin ekranda görüntülenme, döndürülme, yakınlaştırma performansını etkileyecektir. Tasarım yaparken bu işlemler en sık yapılan işlemler olduğundan çalışma performansına ciddi etkisi bulunmaktadır. Modelinizin grafik olarak kompleks yapıda olması, çözünürlüğü ve montajınızda kullanılan parçaların adedi ekrandaki görüntüleme performansını etkileyen faktörlerdir.

SOLIDWORKS gibi CAD programlarının birçoğunda iyi performans alabilmek için NVIDIA Quadro veya ATI Radeon Pro gibi OPEN GL teknolojisinin desteklendiği profesyonel ekran kartları kullanmanız gerekir. NVIDIA Geforce, ATI Radeon gibi DirectX tabanlı ekran kartları bilgisayar oyunları için geliştirilmiştir ve donanımsal olarak Open GL destekleri bulunmadığı için oyunlarda iyi performans vermelerine rağmen SOLIDWORKS ile kullanıma uygun değildir.

Ekran kartı tercihi yaparken yaptığınız montajların parça sayısına ve parçaların kompleks yapısına ve en önemlisi kullanıcı olarak ekranda ne kadar kaliteli bir görüntü görmek istediğinize göre karar vermeniz gerekir. Prizmatik parçaların kullanıldığı montajları düşünürsek:

  • 1000 parçalık montajlar için NVIDIA Quadro P620 veya Quadro P1000
  • 10.000 parçalık montajlar için NVIDIA Quadro P2200
  • 15.000 parça üzerinde montajlar için NVIDIA Quadro RTX4000
  • VR, sanal gözlük deneyimi için NVIDIA Quadro RTX4000

SOLIDWORKS 2019 ve üzeri sürümlerde üst seviye ekran kartlarından daha fazla verim alabileceğiniz yeni teknolojiler eklenmiştir. Yukarıdaki öneriler minimum ihtiyaçlar göz önüne alınarak verilmiştir. Daha kaliteli görüntüler için RTX serisi ekran kartlarını tercih edebilirsiniz. RAM NE KADAR OLMALI?

SOLIDWORKS içerisinde açmış olduğunuz ve üzerinde çalıştığınız tüm dosyalar bilgisayarın belleği (RAM-Random Access Memory) üzerine yüklenir ve çalışmalarınızı bellek üzerinde gerçekleştirirsiniz. Bu sebeple çalıştığınız modelin komplekslik derecesine ve montajınızın büyüklüğüne göre bellek ihtiyacınız da artar. Yetersiz bellek ile çalışmak bellek hatalarına ve sistem kilitlenmelerine sebebiyet vererek çalışmalarınızı olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Bellek üzerinde meydana gelen bazı hatalar program kilitlenmelerine veya program kapanmasına yol açarak çalışmanızı kaybetmenize sebep olabilir. Buna engel olmak için iş istasyonları genellikle ECC (Error Correction Code) özellikli belleklerle donatılmıştır. ECC özelliği bellek üzerinde oluşan hataları minimize ederek programların stabilitelerini arttırmaktadır.

SOLIDWORKS ile çalışmak için minimum 16GB Bellek önerilmektedir. Çalıştığınız projelerin büyüklüğüne göre bellek kullanımınızı izleyerek arttırabilirsiniz. SOLIDWORKS büyük montajlarla çalışılmasını kolaylaştıran birçok teknoloji içermektedir (Lightweight, SpeedPak, Büyük Tasarım Gözden Geçirme Modu). Bu özellikler sayesinde devasa montajları açmak için daha az belleğe ihtiyaç duyarsınız.

  • 10.000 parçalık montajlara kadar min. 16 GB
  • 15.000 parça üzerinde montajlar için 32 GB ve üzeri.

SABİT SÜRÜCÜ (HARD DISK) SEÇİMİ

Açma, kapama ve kaydetme işlemlerinde en iyi performans için SSD diskler önerilir. SSD diskler HDD disklere göre 10 kat daha hızlı olarak bu işlemleri gerçekleştirir.

Sabit sürücü, temel olarak dosyalarınızın tutulduğu, dosya açma, kaydetme ve kopyalama işlemleri sırasında yoğunlukla kullanılan birimdir. Bunlar dışında çok önemli bir işlevi daha bulunmaktadır. Bellek üzerine yüklenen bilgiler bir süre kullanılmadığı taktirde geçici olarak sabit sürücü üzerine yazılmakta, ihtiyaç olduğunda hard disk üzerinden belleğe geri yazılmaktadır (Sanal Bellek – Pagefile). Tüm bu işlemler esnasında sürücü hızı büyük önem taşır. Performansı arttırmak için okuma/yazma hızları yüksek olan sürücüler seçilmelidir.

Sürücü seçimi yaparken veri yazma, okuma hızları, stabilite, fiyat, güvenilirlik gibi konuları göz önünde bulundurmanız gerekir. Sürücü tipi olarak genelde SSD (Solid State Drive) ve HDD (Hard Disk Drive) olarak iki seçenek vardır:

  • SSD tipi sürücülerin yazma ve okuma hızı HDD tipine göre oldukça hızlıdır, bu sayede daha iyi performans sağlarlar.
  • SSD çok hızlı rastgele veri erişimi, düşük güç tüketimi, küçük boyut ve yüksek fiziksel dayanıklılık özellikleriyle öne çıkarken; HDD tipi sürücülere göre kapasiteleri düşüktür.

Önerimiz işletim sistemi ve programları SSD üzerine yüklemeniz, dosyaların saklandığı arşiv olarak ta HDD tipi disk kullanmanızdır. Bu sayede çalışma performansınızı arttırırken yüksek boyuttaki dosyaları da HDD üzerinde saklayabilirsiniz. Olası veri kayıplarını engellemek için belirli periyotlarla yedekleme yapmalı veya bir dosya yönetim sistemi (SOLIDWORKS PDM) kullanmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Whatsapp Destek Hattı